Lanjutkan i-Citra bagi elak diisytihar muflis
Subsidi bersasar wajib sampai kepada golongan memerlukan, perkenal kaedah hapus penyelewengan  

Rintahan rakyat Pulau Pinang tidak dipeduli DAP

Pada Jumaat    26-11-2021 15:12:00

Sejak diterajui DAP, negeri Pulau Pinang dilihat terpalit masalah demi masalah sepanjang 13 tahun pemerintahan mereka. Dari skandal projek terowong bernilai RM6.3 bilion yang masih belum mula dibina dan penjualan tanah milik kerajaan negeri kepada pihak swasta, DAP dilihat semakin rakus sehingga kepentingan rakyat negeri diabaikan begitu sahaja.

Baru-baru ini, Persatuan Nelayan Negeri Pulau Pinang (Pen Mutiara) telah mengeluarkan kenyataan untuk membantah 2 projek tambakan laut di perairan selatan Pulau Pinang (PSR) dan di Bagan Ajam, Butterworth yang dibimbangi akan menjejaskan mata pencarian mereka. Ini bukan kali pertama projek tersebut menerima bantahan penduduk berdekatan, tetapi seperti biasa, kerajaan negeri dilihat tidak mengendahkan suara mereka.

Turut dibantah Pen Mutiara adalah pengambilalihan tanah milik Lembaga Kemajuan Ikan Malaysia (LKIM) di Batu Maung untuk rancangan pembangunan jeti pendaratan tuna oleh sebuah syarikat swasta. Ia harus ditekankan bahawa mereka bukan membantah pembangunan, tetapi pembangunan itu haruslah mengambil kira kepentingan dan suara nelayan di kawasan tersebut kerana golongan inilah yang akan paling terkesan sekiranya projek tersebut dijalankan.

Malangnya, berdasarkan sikap diktator yang dipamerkan DAP sepanjang 13 tahun mereka menerajui Pulau Pinang, ia dikhuatiri bahawa rintihan nelayan ini sudah pasti akan tidak diendahkan juga, sama seperti sebelum ini.

Lihatlah contoh Bukit Relau yang “dibotakkan” kerajaan negeri walaupun dibantah persatuan-persatuan alam sekitar dan masyarakat tempatan. Sama juga dengan projek-projek pembangunan berleluasa di lereng bukit sehingga berlakunya tanah runtuh yang meragut nyawa serta menyebabkan banjir kilat berlaku.

Jelas sekali DAP semakin sombong setelah berkuasa. Sudah sampai masa mereka belajar bahawa suara dan sokongan rakyat tidak boleh diambil mudah. Jika sebelum ini mereka berjanji berkhidmat kepada masyarakat, sekarang masa untuk mereka dihukum kerana tidak mengendahkan kepentingan masyarakat. Cukuplah 13 tahun rakyat menderita di bawah pemerintahan DAP.

Mike Chong Yew Chuan
Jurucakap MCA
26 November 2021

-MCA online

Berita Berkatian

Baru sehari dilancarkan, CRSM GoCare berjaya kumpul RM34 ribu untuk bantu mangsa banjir

Subsidi bersasar wajib sampai kepada golongan memerlukan, perkenal kaedah hapus penyelewengan

Hentikan aktiviti yang menggugat perpaduan, keharmonian Malaysia

Usah ugut dan sekat kebebasan bersuara wakil rakyat di Parlimen

Bantu pencarum KWSP : 3 cadangan Pemuda MCA untuk pertimbangan kerajaan