Nilai biokomposit negara catat RM4.3 bilion tahun lepas: Jeck Seng
Sejarah terlakar, KTMB kini merentasi sempadan Thailand hingga Laos  

Tempoh diskaun tambang feri RORO dilanjutkan

Pada Selasa    28-06-2022 14:40:00

Suruhanjaya Pelabuhan Pulau Pinang (SPPP) akan melanjutkan tempoh pemberian diskaun 50 peratus kepada pengguna feri RORO sehingga hujung tahun ini.

Pengerusinya, Datuk Tan Teik Cheng berkata, inisiatif itu diharap dapat terus membantu mengurangkan bebanan kos perjalanan rakyat yang berulang alik menggunakan Feri RORO iaitu bagi penumpang motosikal, basikal dan beca.

Menurutnya, selaras dengan aspirasi Keluarga Malaysia, semua lapisan masyarakat tanpa mengira sama ada warganegara Malaysia atau tidak, akan dapat menikmati pembiayaan itu.

"Dengan pemberian 50 peratus diskaun terhadap tambang feri RORO, semua penunggang motosikal hanya perlu membayar RM1, manakala penunggang basikal hanya membayar RM0.70 sahaja.

"Inisiatif ini dijangka dapat memberi manfaat kepada 100,000 pengguna motosikal dan basikal yang menggunakan perkhidmatan feri ini dalam tempoh enam bulan," katanya menerusi kenyataan di sini pada Selasa.

Mengulas mengenai inisiatif itu, Teik Cheng berkata, sebagai sebuah Badan Berkanun Persekutuan (BBP) di bawah Kementerian Pengangkutan, SPPP telah melaksanakan inisiatif di bawah aspirasi Keluarga Malaysia ini dengan mengumumkan pemberian diskaun 50 peratus tambang feri berkenaan selama enam bulan bermula 1 Januari lalu.

Beliau berkata, sehingga 31 Mei, sejumlah 62,564 buah motosikal dan 1,393 buah basikal telah menikmati manfaat daripada pemberian diskaun berkenaan yang melibatkan perbelanjaan sebanyak RM65,539.

- Sinar Harian-

Berita Berkatian

5 feri ikonik Pulau Pinang diserah untuk ubah suai

Feri P. Pinang diubah suai kepada muzium, restoran dan feri pelancongan

Feri P Pinang tenggelam, tanyalah Guan Eng, kata Wee

Lim Guan Eng yang pencilkan Pulau Pinang, hentikan sandiwara

Politik sempit Lim Guan Eng, bagaikan bertempur dengan bayang-bayang sendiri